Polynuclear Hydrocarbons MCQ with Answer of Pharmaceutical Organic Chemistry 2 B.Pharm 3rd Semester. All the Multiple Choice Questions and Answers share in this post are extremely helpful from an exam perspective so read and learn them all.

Polynuclear Hydrocarbons MCQ with Answer
Polynuclear Hydrocarbons MCQ with Answer

Polynuclear Hydrocarbons MCQ with Answer | Pharmaceutical Organic Chemistry 2 | B.Pharm 3rd Semester

1.Naphthalene undergoes oxidation with Na2Cr2O7/H2SO4 to form

  • Phthalic acid
  • Benzoic acid
  • Teraline
  • Phenyl acetic acid

Ans: Phthalic acid

2. Naphthalene undergoes nitration with HNO3/H2SO4 at 60 °C to give mainly

  • 1-Nitronapthalene
  • 1,2-Nitronapthalene
  • 2-Nitronapthalene
  • 2,5-Nitronapthalene

Ans: 1-Nitronapthalene

3. Which of the following is starting material in Haworth’s synthesis of naphthalene

  • succininc anhydride
  • Phthalic anhydride
  • acetic anhydride
  • None of the above

Ans: succininc anhydride

4. Which of the following statement is TRUE in electrophilic aromatic substitution of
naphthalene

  • α-Product forms
  • β-product forms
  • Both α & β product forms
  • α product always predominates depending on the condition

Ans: α product always predominates depending on the condition

5. Nitration of naphthalene molecule at room temperature gives

  • 1-nitronaphthalene
  • 2-nitronaphthalene
  • 4-nitronaphthalene
  • 8-nitronaphthalene

Ans: 1-nitronaphthalene

6. Naphthalene on oxidation with CrO3/CH3COOH gives

  • 1,2-Naphthoquinone
  • 1,3-Naphthoquinone
  • 1,4-Naphthoquinone
  • No reaction

Ans: 1,4-Naphthoquinone

You May Like Also

Benzene and Its Derivatives MCQs

Aromatic Acides MCQ

7. Naphthalene on oxidation with V2O5 gives

  • Succinic anhydride
  • Phthalic anhydride
  • Acetic anhydride
  • No reaction

Ans: Phthalic anhydride

8. β-Napthalenediazonium chloride converted to naphthalene in the presence of

  • H3PO2
  • CuBr
  • CuCN
  • HCl

Ans: H3PO2

9. All carbon atoms in naphthalene are

  • Sp hybridised
  • sp2 hybridised
  • sp3 hybidised
  • None of the above

Ans: sp2 hybridised

10. Anthracene on bromination in the presence of Br2/CCl4 gives

  • 9-Bromoanthracene
  • 1-Bromoanthracene
  • 2-Bromoanthracene
  • 4-Bromoanthracene

Ans: 1-Bromoanthracene

11. Anthracene on sulphonation in presence of Con H2SO4 at high temperature gives

  • 1-Anthracenesulfonic acid
  • 2-Anthracenesulfonic acid
  • 4-Anthracenesulfonic acid
  • 9-Anthracenesulfonic acid

Ans: 2-Anthracenesulfonic acid

12. Anthracene on sulphonation in presence of Con H2SO4 at low temperature gives

  • 1-Anthracenesulfonic acid
  • 2-Anthracenesulfonic acid
  • 4-Anthracenesulfonic acid
  • 9-Anthracenesulfonic acid

Ans: 1-Anthracenesulfonic acid

13. Anthracene on oxidation in the presence of Na2Cr2O7 /Con H2SO4 gives

  • 9,10 Anthraquinone
  • 9,10 Dihydroanthracene
  • 1,4 Anthraquinone
  • 1,4 Dihydroanthracene

Ans: 9,10 Anthraquinone

14. Anthracene on reduction in presence of H2/Pd-C gives

  • 9,10 Anthraquinone
  • 9,10 Dihydroanthracene
  • 1,4 Anthraquinone
  • 1,4 Dihydroanthracene

Ans: 9,10 Dihydroanthracene

15. Starting materials for the synthesis of phenanthrene are

  • Naphthalene & acetic anhydride
  • Naphthalene & phthalic anhydride
  • Naphthalene & succinic anhydride
  • Naphthalene & benzene

Ans: Naphthalene & succinic anhydride

16. Friedel-crafts acylation of phenanthrene gives

  • 1-acetylphenanthrene
  • 4-acetylphenanthrene
  • 9-acetylphenanthrene
  • 10-acetylphenanthrene

Ans: 9-acetylphenanthrene

17. Anthracene undergoes electrophilic substitution reactions mainly at

  • C-1
  • C-2
  • C-9
  • C-1 and C-2

Ans: C-9

18. Anthracene undergoes oxidation with O2/V2O5 at 500°C to give

  • Benzoic acid
  • Anthraquinone
  • Phthalic acid
  • Benzophenone

Ans: Anthraquinone

19. Naphthalene undergoes reduction with H2 in the presence of Ni catalyst at
high temperature and pressure to give

  • Phthalic acid
  • Decalin
  • Benzoic acid
  • Tetralin

Ans: Decalin

20. Which of the following fractions of coal-tar distillation contains naphthalene?

  • Light oil
  • Middle oil
  • Heavy oil
  • Anthracene oil

Ans: Middle oil

Disclaimer

The content of mypharmaguide.com is provided for information and educational purposes only. We are not the owner of any PDF Material/Books/Notes/Articles published on this website. No claim is made as to the accuracy or authenticity of the PDF Material/Books/Notes/Articles of the website. In no event will this site or owner be liable for the accuracy of the information contained on this website or its use. mypharmaguide.com provides freely available PDF Material/Books/Notes/Articles on the Internet or other resources like Links etc. This site does not take any responsibility and legal obligations due to the illegal use and abuse of any information published on the website. No responsibility is taken for any information that may appear on any linked websites.

Conclusion

If you also want to submit your notes to help students you can contact us for submitting your notes. To contact us click here. If you find this post ” Polynuclear Hydrocarbons MCQ with Answer | Pharmaceutical Organic Chemistry 2 “ helpful then share it with your friends also.

Download our android app MyPharmaGuide









Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.