Phenols MCQ with Answers of Pharmaceutical Organic Chemistry 2 B.Pharm 3rd Semester. All the Multiple Choice Questions and Answers share in this post are extremely helpful from an exam perspective so read and learn them all.

Phenols MCQ with Answers
Phenols MCQ with Answers

You May Like Also

Benzene and Its Derivatives MCQs

Aromatic Acides MCQ

Phenols MCQ with Answers | Pharmaceutical Organic Chemistry 2 | B.Pharm 3rd Semester

1. Phenol can be converted to p- & o Hydroxyphenyl ethyl ketone by

  • Riemen-Tiemann reaction
  • Fries rearrangement
  • Claisens rearrangement
  • Kolbe reaction

Ans: Fries rearrangement

2. Phenol can be converted into salicylaldehyde by

  • Riemen-Tiemann reaction
  • Fries rearrangement
  • Claisens rearrangement
  • Kolbe reaction

Ans: Riemen-Tiemann reaction

3. Benzyl Phenyl ether is obtained from benzyl bromide and phenol in the presence of a catalyst

  • Con HCl
  • Con H2SO4
  • Aq HNO3
  • aq. NaOH

Ans: aq. NaOH

4. Which of the following is O-hydroxy phenol

  • Catechol
  • Resorcinol
  • Hydroquinone
  • Cresol

Ans: Catechol

5. Which of the following is p-hydroxy phenol

  • Catechol
  • Resorcinol
  • Hydroquinone
  • Cresol

Ans: Hydroquinone

6. Which of the following is m-hydroxy phenol

  • Catechol
  • Resorcinol
  • Hydroquinone
  • Cresol

Ans: Resorcinol

7. Which of the following is 3-methyl phenol

  • Catechol
  • Resorcinol
  • Hydroquinone
  • Cresol

Ans: Cresol

8. Phenol is soluble in

  • Aq NaOH
  • Aq NaHCO3
  • Aq HCl
  • None

Ans: Aq NaOH

9. Anisole can be synthesised from phenol using

  • Methyl sulfate and NaOH
  • Methyl sulfate and HCl
  • Methyl acetate and NaOH
  • Methyl acetate and HCl

Ans: Methyl sulfate and NaOH

10. Phenol on distillation with Zinc dust gives

  • Phenylzinc
  • Benzene
  • Cyclohexanone
  • Benzoic acid

Ans: Benzene

11. Phenol is an ortho-para director because the hydroxyl group :

  • donates electrons that increase electron density at ortho and para positions favouring nucleophilic attack
  • donates electrons that increase electron density at ortho and para positions favoring electrophilic attack.
  • donates electrons to the ortho and para positions and attracts electrons away from meta positions favoring nucleophilic attack of the ring.
  • donates electrons to the ortho and para positions and attracts electrons away from meta positions favoring electrophilic attack on the ring.

Ans: donates electrons that increase electron density at ortho and para positions favoring electrophilic attack.

12. Hydrolysis of benzal chloride gives

  • Phenol
  • Benzaldehyde
  • Benzyl alcohol
  • Benzoyl chloride

Ans: Benzaldehyde

13. Benzenediazonium chloride reacts with warm water to give

  • Aniline
  • Phenol
  • Benzene
  • Chlorobenzene

Ans: Phenol

14. Benzenediazonium chloride reacts with phenol to form :

  • p-chlorophenol
  • Chlorobenzene
  • p-Hydroxyazobenzene
  • DDT

Ans: p-Hydroxyazobenzene

15. Phenol is used

  • in alcoholic beverages
  • as anesthetic
  • in antiseptics
  • as moth repellant

Ans: in antiseptics

16. When phenol is treated with neutral FeCl3 solution, it develops

  • Violet color
  • Yellow color
  • Green color
  • None of the above

Ans: Violet color

17. Which of the following compounds will react with PCl5 least vigorously?

  • Ethanol
  • Acetic acid
  • Phenol
  • Benzoic acid

Ans: Phenol

18. Phenol reacts with excess bromine water to give

  • o- plus p-Bromophenol
  • Bromobenzene
  • 2,4,6-Tribromophenol
  • m-Bromophenol

Ans: 2,4,6-Tribromophenol

19. Anisole is formed when phenol is treated with

  • CH3I/NaOH
  • CH3CH2I/NaOH
  • CHCl3/NaOH
  • Acetic anhydride

Ans: CH3I/NaOH

20. Anisole on heating with concentrated HI gives

  • Iodobenzene
  • Phenol + CH3I
  • Iodobenzene + CH3OH
  • Phenol + CH3OH

Ans: Phenol + CH3I

21. Which group forms the strongest H-bonds to water molecules?

  • Alcohols
  • Ethers
  • Phenols
  • All of the above

Ans: Phenols

22. Which of the following compounds will react with PCl5 least vigorously?

  • Ethanol
  • Acetic acid
  • Phenol
  • Benzoic acid

Ans: Phenol

23. When phenol is treated with neutral FeCl3 solution, it develops

  • Violet color
  • Yellow color
  • Green color
  • None of the above

Ans: Violet Colour

24. Phenol is acidic because of

  • Resonance
  • Electromeric effect
  • Inductive effect
  • Peroxide effect

Ans: Resonance

25. Which of the following has the most acidic proton?

  • Thiol
  • Alcohol
  • Phenol
  • Ether

Ans: Phenol

26. Phenol is

  • stronger acid than acetic acid
  • weaker acid than acetic acid
  • stronger base than methylamine
  • weaker base than methylamine

Ans: weaker acid than acetic acid

27. Which of the following compounds is most acidic?

  • o-Cresol
  • p-Nitrophenol
  • p-Cresol
  • p-Chlorophenol

Ans: p-Nitrophenol

28. Which of the following compounds is most acidic?

  • Phenol
  • m-Nitrophenol
  • m-Cresol
  • m-Bromophenol

Ans: m-Nitrophenol

29. Phenols can be easily distinguished from alcohols because

  • phenols are soluble in NaOH, but alcohols are not
  • alcohols are soluble in NaOH, but phenols are not
  • phenols are soluble in NaHCO3, but alcohols are not
  • alcohols are soluble in NaHCO3, but phenols are not

Ans: phenols are soluble in NaOH, but alcohols are not

30. Which of the following statements is true :

  • o-Nitrobenzoic acid is more acidic than p-nitrophenol
  • o-Nitrobenzoic acid is less acidic than p-nitrophenol
  • o-Nitrobenzoic acid and p-nitrobenzoic acid have the same acid strength
  • None of these

Ans: o-Nitrobenzoic acid is more acidic than p-nitrophenol

31. Bakelite is obtained from :

  • Phenol and formaldehyde
  • Adipic acid and hexamethylene diamine
  • Dimethyl terephthalate and ethylene glycol
  • Neoprene

Ans: Phenol and formaldehyde

Disclaimer

The content of mypharmaguide.com is provided for information and educational purposes only. We are not the owner of any PDF Material/Books/Notes/Articles published on this website. No claim is made as to the accuracy or authenticity of the PDF Material/Books/Notes/Articles of the website. In no event will this site or owner be liable for the accuracy of the information contained on this website or its use. mypharmaguide.com provides freely available PDF Material/Books/Notes/Articles on the Internet or other resources like Links etc. This site does not take any responsibility and legal obligations due to the illegal use and abuse of any information published on the website. No responsibility is taken for any information that may appear on any linked websites.

Conclusion

If you also want to submit your notes to help students you can contact us for submitting your notes. To contact us click here. If you find this post  ”Phenols MCQ and Answers “ helpful then share it with your friends also.

Download our android app MyPharmaGuide







Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.