Aromatic Amines MCQ with Answers of Pharmaceutical Organic Chemistry 2 B.Pharm 3rd Semester. All the Multiple Choice Questions and Answers share in this post are extremely helpful from an exam perspective so read and learn them all.

Aromatic Amines MCQ and Answers
Aromatic Amines MCQ and Answers

Aromatic Amines MCQ and Answers | Pharmaceutical Organic Chemistry 2 | B.Pharm 3rd Semester

1.Which of the following is a secondary amine

  • Aniline
  • N-Methylaniline
  • N,N-Dimethylaniline
  • Trimethylaniline

Ans: N-Methylaniline

2. Which of the following catalyst used to reduce the nitro group to an amine

  • LiAlH4
  • NaBH4
  • Sn, HCl
  • KMNO4

Ans: Sn, HCl

3. Benzaldehyde is converted to benzylamine by

  • Reduction
  • Reductive amination
  • Oxidation
  • Amination

Ans: Reductive amination

4. Hofmann’s degradation of amides gives

  • Primary amine
  • Secondary amine
  • Tertiary amine
  • Quaternary amine

Ans: Primary amine

5. Intermediate formed in Hofmann degradation is

  • Isocyanate
  • Isothiocyanate
  • Imine
  • Amine

Ans: Isocyanate

6. Hofmann’s elimination of quaternary ammonium salts give

  • Alkane
  • Alkene
  • Alkyne
  • Alkyl halide

Ans: Alkene

7. Reduced basicity of aniline is due to

  • Larger resonance stabilisation of aniline
  • Larger resonance stabilisation of its cojugate acid
  • Resonance effect
  • Inductive effect

Ans: Larger resonance stabilisation of aniline

8. Effect of halogens on the basicity of aniline

  • Increases
  • Decreases
  • No effect
  • Strongly increases

Ans: Decreases

9. 2-pentyltrimethyl ammonium ion by hofmann elimination gives____ as chief product

  • 1-Pentene
  • 2-Pentene
  • 3-Pentene
  • Both a) and B)

Ans: 1-Pentene

10. A reaction of N-methyl aniline with nitrous acid gives

  • Diazonium salt
  • N-Nitroso-N-methylaniline
  • P-nitroso-N-methylaniline
  • No reaction

Ans: N-Nitroso-N-methyl aniline

11. The amine ‘A’ when treated with nitrous acid gives a yellow oily substance. The amine A is

  • Triethylamine
  • Trimethylamine
  • Aniline
  • methylphenylamine

Ans: Aniline

12. The reaction of aniline with chloroform under alkaline conditions lead to the formation of

  • Phenyl isonitrile
  • Phenyl isocyanate
  • Phenyl cyanate
  • Phenyl cyanide

Ans: Phenyl cyanide

13. Which of the following statements about primary amines is ‘False‘?

  • Alkyl amines are stronger bases than aryl amines
  • Alkyl amines react with nitrous acid to produce alcohols
  • Aryl amines react with nitrous acid to produce alcohols
  • Alkyl amines are stronger bases than ammonia

Ans: Aryl amines react with nitrous acid to produce alcohols

14. Which of the following compound will not undergo azo coupling reaction with benzene diazonium chloride?

  • Aniline
  • Phenol
  • Anisole
  • Nitrobenzene

Ans: Nitrobenzene

You May Like Also

Benzene and Its Derivatives MCQs

Aromatic Acids MCQ

15. Aromatic amine are

  • acidic in nature
  • basic in nature
  • neutral compounds
  • amphoteric compounds

Ans: basic in nature

16. In the conversion of Benzene diazonium salt to Fluorobenzene, the catalyst used is

  • HBF4
  • KF
  • Trifluoroacetic acid
  • CuF

Ans: HBF4

17. In the conversion of o-toluidine to o-cresol, the catalyst used is

  • NaNO2, H2SO4
  • HNO3
  • NaNO2
  • NaNO2, KCl

Ans: NaNO2, H2SO4

18. Iodobenzene can be synthesized from aniline via….

  • Grignard reagent
  • Diazonium salt
  • using KI
  • Using Iodine

Ans: Diazonium salt

19. Which of the following statements is false about aniline?

  • It is a primary aromatic amine.
  • It is a weak base which forms salts with acids.
  • It liberates nitrogen on treatment with ice-cold nitrous acid.
  • It can be prepared by the reduction of nitrobenzene with tin and HCl.

Ans: It liberates nitrogen on treatment with ice-cold nitrous acid.

20. Rank the following compounds in order of increasing base strength :

Screenshot 19
  • 1, 2, 3
  • 3, 2, 1
  • 2, 3, 1
  • 2, 1, 3

Ans: 2, 3, 1

21. Which of the following compounds is most basic?

  • Aniline
  • Benzylamine
  • Acetanilide
  • p-nitroaniline

Ans: Benzylamine

22. Which of the following is least basic?

  • Aniline
  • p-Nitroaniline
  • Ammonia
  • Trimethylamine

Ans: p-Nitroaniline

23. Preparation of a diazonium salt from a primary aromatic amine is known as :

  • Coupling reaction
  • Sandmeyer reaction
  • Diazotization
  • Corey-House synthesis

Ans: Diazotization

24. The diazonium salts are the reaction products of the reaction of nitrous acid
with

  • primary aliphatic amines
  • primary aromatic amines
  • secondary aliphatic amines
  • secondary aromatic amines

Ans: primary aromatic amines

25. Which of the following statements is false about aniline?

  • It is a primary aromatic amine.
  • It is a primary aromatic amine.
  • It liberates nitrogen on treatment with ice-cold nitrous acid.
  • It can be prepared by the reduction of nitrobenzene with tin and HCl.

Ans: It liberates nitrogen on treatment with ice-cold nitrous acid.

26. Which of the following statements is correct about aniline?

  • is weak acid.
  • diazotizes to benzene diazonium chloride when treated with ice-cold nitrous acid
  • can be nitrated with concentrated HNO3 to form p-nitroaniline.
  • gives an intense green color with a suspension of bleaching powder in water

Ans: diazotizes to benzene diazonium chloride when treated with ice-cold nitrous acid

27. Which of the following statements is false about benzylamine?

  • can be prepared by reduction of benzonitrile with LiAlH4.
  • cannot be prepared by reduction of benzamide with LiAlH4.
  • reacts with nitrous acid to give benzyl alcohol.
  • reacts with KMnO4 to give benzoic acid.

Ans: cannot be prepared by reduction of benzamide with LiAlH4.

28. Aniline is prepared by

  • the reaction of benzene with ammonia
  • the reduction of nitrobenzene with Sn/HCl
  • the dehydrogenation of nitrobenzene
  • the reaction of nitrobenzene with I2/NaOH

Ans: the reduction of nitrobenzene with Sn/HCl

29. Aniline reacts with bromine water to form

  • Bromobenzene
  • m-Bromoaniline
  • 2,4,6-Tribromoaniline
  • o- plus p-Bromoaniline

Ans: 2,4,6-Tribromoaniline

30. Which of the following reagents does not react with aniline?

  • Acetyl chloride
  • Acetic anhydride
  • Ammonia
  • Nitrous acid

Ans: Ammonia

Disclaimer

The content of mypharmaguide.com is provided for information and educational purposes only. We are not the owner of any PDF Material/Books/Notes/Articles published on this website. No claim is made as to the accuracy or authenticity of the PDF Material/Books/Notes/Articles of the website. In no event will this site or owner be liable for the accuracy of the information contained on this website or its use. mypharmaguide.com provides freely available PDF Material/Books/Notes/Articles on the Internet or other resources like Links etc. This site does not take any responsibility and legal obligations due to the illegal use and abuse of any information published on the website. No responsibility is taken for any information that may appear on any linked websites.

Conclusion

If you also want to submit your notes to help students you can contact us for submitting your notes. To contact us click here. If you find this post ”Important Aromatic Amines MCQ and Answers“ helpful then share it with your friends also.

Download our android app MyPharmaGuide




Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.