Herbal Drug and Technology 6th Semester MCQ with Answers

1. “Kumari‟ is common name for

A. Aloe

B. Rhubard

C. Senna pod

D. None of them

Ans: A

2. The members of the D.T.A.B. hold the office for a period of :

A. 3 years

B. 1 years

C. 5 years

D. 7 years

Ans: A

3. The dried female insect Coccus cacti are the official source of:

A. ShellaC

B. Honey

C. Cochineal

D. Cantharides

Ans: C

4. In herbal medicine, garlic is used most commonly as what?

A. Antibacterial

B. Treatment For Insomnia

C. Weight Reduction Tool

D. Seasoning

Ans: A

5. The word herb is derived from

A. Herbarium

B. Herba

C. Herbaum

D. Harba

Ans: B

6. Phytochemicals are of……. types.

A. One

B. Three

C. Two

D. Four

Ans: C

7. The randomize approach is

A. Without any criteria

B. Based on field observation

C. With criteria

D. None

Ans: A

8. Identification test includes

A. Macroscopic character

B. Chemical reaction

C. Microscopic character

D. All

Ans: D

11. The study of use of medicinal plants are known as

A. Herbarium

B. Pharmacognosy

C. Herbalism

D. None

Ans: C

12. Herbs are defined as plants with

A. Aromatic property

B. Flavouring properties

C. Medicinal properties

D. All

Ans: D

13. Macroscopic methods includes

A. Shape and size

B. Total Ash value

C. Cellular structure

D. Water solubility

Ans: A

14. Organic farming means

A. Not to use pesticides

B. Used organic fertilizers

C. To optimize productivity

D. All

Ans: D

9. Processing of herbal raw materials include

A. Primary processing

B. Specific processing

C. Drawing

D. All

Ans: D

10. Molecular markers means

A. Biochemical constituent

B. Secondary metabolites

C. Primary metabolites

D. All

Ans: D

10. Herbal drug preparations are prepared by

A. Decoction

B. Infusion

C. Maceration

D. All

Ans: D

11. The study of use of medicinal plants are known as

A. Herbarium

B. Pharmacognosy

C. Herbalism

D. None

Ans: C

12. Herbs are defined as plants with

A. Aromatic property

B. Flavouring properties

C. Medicinal properties

D. All

Ans: D

13. Macroscopic methods includes

A. Shape and size

B. Total Ash value

C. Cellular structure

D. Water solubility

Ans: A

14. Organic farming means

A. Not to use pesticides

B. Used organic fertilizers

C. To optimize productivity

D. All

Ans: D

15. Beneficial insects are

A. Lady bugs

B. Mice

C. Snake

D. Ants

Ans: A

16. Example of cover crop is

A. Maize

B. Sugar cane

C. Clover

D. None

Ans: C

17. Undesired plants in the field are known as

A. Pests

B. Weeds

C. Cover crops

D. Buffers

Ans: B

18. What is fullform of PIP?

A. Plant incorporated pesticides

B. Plant incorporated pollutant

C. Plant incorporated protectants

D. None

Ans: C

19. Pheromones are an example of

A. Biochemical pesticides

B. Microbial pesticides

C. PIP

D None

Ans: A

20. Advantages of biopesticides are

A. Natural

B. Less toxic

C. Effective in small concentration

D. All

Ans: D

21. Crop rotation helps in

A. Reload of the soil

B. Provide nutrients to the soil

C. Disrupts the weeds

D. All

Ans: D

22. There are……. Types of Vedas

A. One

B. Two

C. Three

D. Four

Ans: D

23. The first having the concept of Ayurveda is

A. Atherveda

B. Charka Samhita

C. Sushruta Samhita

D. All

Ans: B

24. Ayurvedic literature which aimed on surgery is

A. Atherveda

B. Charka Samhita

C. Sushruta Samhita

D. All

Ans: C

25. Agni regulates

A. Movement of the body

B. Digestion and metabolism

C. space with in the body

D. None

Ans: B

26. According to Ayurveda there are ………..stages of disease.

A. Two

B. Four

C. Five

D. Six

Ans: D

27. Siddha system of medicine originate from

A. Tamil culture

B. Bengali culture

C. Punjabi culture

D. North east culture

Ans: A

28. Kaya karpam is also known as

A. Oncology

B. Nephrology

C. Microbiology

D. Gerontology

Ans: D

29. Unani system was originated from

A. Greece

B. Iran

C. India

D. China

Ans: A

30. Homeopathy system of medicines is based on the principle of

A. Law of similar

B. Minimum dose

C. Totality of symptoms

D. All

Ans: D

31. Classical ayurvedic formulation includes

A. Ark

B. Bhasma

C. Churna

D. All

Ans: D

32. Powder made by calcification is also known as

A. Churna

B. Bhasma

C. Pak

D. Ghrita

Ans: B

33. Herbal granules use in ayurveda

A. Churna

B. Pak

C. Bhasma

D. Ghrita

Ans: B

34. Vati is another name of

A. Resins

B. Oils

C. Powders

D. Tablets

Ans: D

35. Arista is a

A. Fermented decoction

B. Fermented infusion

C. Decoction

D. Herbal mineral medicine

Ans: A

36. Standardization of Asava includes following parameters

A. Organoleptic parameters

B. Chemical Parameters

C. Physical Parameters

D. All

Ans: A

37. Lehvam is also known as

A. Arista

B. Asava

C. Avaleha

D. None

Ans: C

38. Shodhna is another name of

A. Distillation

B. Maceration

C. Filtration

D. Purification

Ans: D

39 Ark contains

A. Herbal juices

B. Powder drugs

C. Medicated butter

D. Distillates of herbs

Ans: D

40. According to Unani system of medicine, human body is made up of

A. Five

B. Six

C. Seven

D. Four

Ans: C

41. There are…………..essential temperaments.

A. One

B. Two

C. Three

D. Four

Ans: D

42. Nutraceutical products are divided into……………categories.

A. One

B. Two

C. Three

D. Four

Ans: B

43. Which of the following is natural occurring antioxidant.

A. Vitamin C

B. Vitamin E

C. Alpha lipoic acid

D. All

Ans: D

44. Phytosterols are useful in

A. Lower LDL levels

B. Improve serum lipid profile

C. Inhibit absorption of cholesterol

D. All

Ans: A

45. Spirulina is another name of

A. Bacteria

B. Fungi

C. Alkaloids

D. Cynobacterium

Ans: D

46. Omega-3 fatty acid is useful in

A. Lower the inflammation

B. Cause vasodilation

C. Lower platelet aggregation

D. All

Ans: D

47. Which of the following Nutraceutical is used in the treatment of cancer

A. Green tea

B. Garlic

C. Ginseng

D. All

Ans: A

48. Alfalafa is useful in

A. Prevent cancer

B. Help in digestion

C. Reduce weight

D. None

Ans: A

49. Ginger is useful in

A. Prevent cancer

B. Help in digestion

C. Reduce Cholesterol

D. All

Ans: D

50. Another name of fenugreek is

A. Methi

B. Garlic

C. Saffron

D. None

Ans: A

51. Chicory is another name of

A. Horse Weed

B. Garlic

C. Saffron

D. None

Ans: A

52. Health benefits of Spirulina are

A. Reduce cholesterol

B. Prevent cancer

C. Treat allergy

D. All

Ans: D

53. Ashwagandha is useful in treatment of

A. Blood sugar

B. Cancer

C. Stress management

D. All

Ans: D

54. Herb- Drug interations are of ………….types.

A. One

B. Two

C. Three

D. Four

Ans: B

55. Ephedra interact with

A. Warferin

B. Caffeine

C. Aspirin

D. Antideppressant

Ans: B

56. St. John‟s Wort interacts with

A. Sedative

B. Sleeping piils

C. Aspirin

D. Antidepressant

Ans: D

57. Hypercium interaction are due to stimulation of

A. Cyt-P450

B. MAO

C. COMT

D.None

Ans: A

58. Hypercium interacts with warferin and produces

A. Decrease in anticoagulant effect

B. Increase in anticoagulants effect

C. Bothe a and b

D. None

Ans: A

59. kava-Kava interactions are due to inhibition of

A. Cyt. P-450

B. MAO

C. COMT

D. None

Ans: A

60. Garlic shows side effect like

A. Diarrhea

B. Heart burn

C. Bleeding

D. All

Ans: A

61. Ephedra interacts with Dexamethasone to cause

A. Increase metabolism of drugs

B. Decrease metabolism of drugs

C. Increase absorption of drugs

D. Decrease absorption of drugs

Ans: A

62. Pepper should be avoided in

A. Diabetes

B. Pregnancy

C. Surgery

D. All

Ans: D

63. Ginseng should be avoided in

A. Diabetes

B. Cancer

C. Upcoming surgery

D. All

Ans: D

64. Ginko should not be used in combination with

A. NSAIDS

B. ACE inhibitors

C. Calcium channel blocker

D. Morphin

Ans: A

65. Kava-Kava when used in combination with MAO produces

A. Additive effect

B. Antagonistic effect

C. Agonist effect

D. None

Ans: A

66. Excipients are

A. Active ingredients

B. Non active

C. Mixtures

D. Highly contaminated

Ans: B

67. Indigoids are

A. Natural dyes

B. Synthetic dyes

C. Coal tar dyes

D. None

Ans: A

68. Pyridine based dyes includes

A. Berberine

B. Flurescin

C. Indigoids

D. Turmeric

Ans: A

69. Cinnabar is

A. Yellow pigment

B. Red pigment

C. Green pigment

D. None

Ans: B

70. Azurite is

A. Yellow pigment

B. Red pigment

C. Green pigment

D. Blue pigment

Ans: D

71. Stevia is an example of

A. Colorant

B. Binder

C. Sweetener

D. Thickening agent

Ans: C

72. Natural binder is

A. Starch

B. Gum Acacia

C. Okro gum

D. All

Ans: D

73. Most commonly used natural diluents is

A. Lactose

B. Methyl cellulose

C. Corn starch

D. Talc

Ans: A

74. …………….. is a viscosity builder.

A. Lactose

B. Methyl cellulose

C. Corn starch

D. Gelatin

Ans: C

75. …………….is a natural disintegrant.

A. Modified starch

B. Gelatin

C. Lactose

D. Sucrose

Ans: A

76. Flavours and perfumes are

A. Oils

B. Volatile oils

C. Essential oils

D. Liquids

Ans: C

77. Cationic dyes are also known as

A. Acid dyes

B. Basic dyes

C. Dispence dyes

D. Vat dyes

Ans: B

78. Traditional herbal formulation include

A. syrups

B. Tablets

C. mixtures

D. All

Ans: D

79. Phytosomes are prepared by

A. Antisolvent precipitation method

B. Rotatory evaluation method

C. Solvent evaporation method

D. Any one of the above

Ans: D

80. Evaluation of the phytosomes is done by

A. Chromatography

B. DSC

C. Angle of repose

D. None

Ans: B

81. Novel dosage form include

A. Liposomes

B. Phytosomes

C. Neosomes

D. All

Ans: D

82. Syrups are prepared by

A. Solution with heating

B. Agitation without heating

C. Both a and b

D. None

Ans: C

83. Evaluation of drugs include

A. Microscopy

B. Macroscopy

C. Chemical reaction

D. All

Ans: D

84. Contamination involves

A. Impurities

B. Residues

C. Extracts

D. Infusions

Ans: A

85. Full form of POP is

A. Persistent organic powder

B. Persistent organic pollution

C. Persistent organic pollutants

D. Persistent organic purifier

Ans: C

86. Microbial toxins includes

A. MycotoxinsB. Endotoxins

C. Both a and b

D. None

Ans: C

87. Full form of ADI is

A. Acceptable diet intake

B. Acceptable daily intake

C. Acceptable daily intake

D. Acceptable diet

Ans: B

88. MDI means

A. Mean daily interaction

B. Mean daily intake

C. Mean diet intake

D. Mean diet interaction

Ans: B

89. Evaluation means

A. Determination of quality and purity of drug

B. To confirm identity of drugs

C. To detect adulteration

D. All of above

Ans: D

90. TI means

A. Tolerance intake

B. Tolerable intake

C. Total intake

D. Tolerable interaction

Ans: B

91. API means

A. Active Pharmaceutical incorporation

B. Active Pharmaceutical intake

C. Active Pharmaceutical ingredient

D. Active Pharmaceutical interaction

Ans: C

92. Stress testing is done

A. To determine stability

B. To determine shelf life

C. To establish degradation pathway

D. None

Ans: C

93. IPR means

A. Indian Pharmaceutical Research

B. International Property Rights

C. Indian Pharmacy Rights

D. Intellectual Property Rights

Ans: D

94. Biopiracy means

A. Unethical exploitation of natural resources

B. Ethical use of natural resources

C. Experimentation

D. Innovation and discovery

Ans: A

95. PBR

A. Plant Breeder‟s Right

B. Plant Breeding Right

C. Plant Breeding Rice

D. Plant Based right

Ans: A

96. Traditional knowledge refers to

A. knowledge gathered by population

B. Tested over long period of time

C. Well adapted to local culture

D. All

Ans: D

97. Forest act provides framework for

A. Documentation

B. Testing

C. Identification

 D. None

Ans: A

98. DTAB means

A. Drug technical Admission Board

B. Drug Technical Advisory Board

C. Drug Technical Adverse Board

D. Drug Technical Advice Board

Ans: B

99. Proceeding of DTAB should be approved with in

A. 20 days

B. 30 days

C. 35 days

D. 40 days

Ans: C

100. DCC means

A. Drug Consultative committee

B. Drug Control Committee

C. Drug Control Case

D. Drug Consultative Case

Ans: A

101. Schedule Z refers for

A. Drug and Cosmetic Act

B. Homeopathy Act

C. Medical Termination of Pregnancy Act

D. Labour Act

Ans: A

102. DCC belong to

A. Ayurvedic System

 B. Unani System

C. Siddha System

D. Ayurvedic, siddha and Unani System

Ans: D

103. Drugs and Cosmetics Act came in

A. 1941

B.1940

C. 1942

D. 1943

Ans: B

104. CDSCO means

A. Central Drug Standard Control Office

B. Central Drug Standard Control Organization

C. Central Drug Standard Committee Organization

D. Central Drug Standard Committee Office

Ans: B

105. GMP means

A. Good Manufacturing Procedure

B. Good Manufacturing Practices

C. Good Manufacturing Personal

D. None

Ans: B

106. Components of GMP includes

A. Training staff

B. Quality control of finished product

C. Quality control of raw material

D. All

Ans: D

107. GMP part I includes

A. General requirements

B. Warehousing area

C. Personnel

D. All

Ans: D

108. Consolidated Components of GMP includes

A. Quality Control

B. Sanitation

C. Premises

D. All

Ans: D

109. Quarantine includes

A. Storage of finished good

B. Storage of final products

C. Storage of raw materials

D. Destination of raw material

Ans: A

110. Part II of GMP includes

A. SOP‟s

B. Distribution

C. Medical services

D. None

Ans: A

111. There should be…………sq. feet area for quality control selection

A. 160

B. 150

C. 190

D. 200

Ans: B

112. Machinery required for manufacturing of medicines comes under

A. Part-1

B. Part-2

C. Both

D. None

Ans: B

113. Capsule requires

A. Pulveriser

B. Bhatti

C. Hot air oven

D. None

Ans: A

114. Kajal requires…………….for collection.

A. Earthen lamps

B. Bhatti

C. Tube filling machine

D. Spatula

Ans: A

115. Primary processing includes

A. Garbling

B. Washing

C. Drying

D. All

Ans: D

116. Secondary processing steps includes

A. Roasting

B. Boiling

C. Steaming

D. All

Ans: D

117. Special processing which is used to treat selected herb

A. To reduce toxicity

B. To modify their therapeutic activity

C. Improve the purity

D. All

Ans: D

118. Which of following is an organic farming practice that helps to maintain soil health?

A. Crop rotation

B. Monoculture

C. Synthetic fertilizer

D. Sewage sludge

Ans: A

119. Organic farming is important because

A. No harmful chemical is used

B. It increases soil structure

C. It is less harmful to environment

 D. All of above

Ans: D

120. Living organism like Bacillus thuringiensis, which is used for?

A. To control caterpillar

B. Ladybugs

C. Paraditoids

D. All of above

Ans: A

121. Pyrenthrins derived from

A. Bacillus thuringiensis

B. Chrysanthemum cinerariifolium

C. Azdirachta indica

D. None

Ans: B

122. Along with the use of biopesticides, organic pest control also utilizes

A. Biological control

B. Cultural control

C. Genetic control

D. All

Ans: D

123. Physical method for pest control includes

A. Use of traps and catch them

B. Low temperature

C. Crop rotation

D. Pesticides

Ans: B

124. Biopesticides includes

A. Biofungicides

B. Bioherbicides

C. Bioinsecticides

D. All of above

Ans: D

125. Trichoderma is an example

A. Biofungicides

B. Bioherbicides

C. Bioinsecticides

D. NoneAns: A

126. Which of the following is the closest English translation of the Sanskrit word “Ayurveda”?

A. Gain of Wheat

B. Wind in the tree

C. science of Life

D. Water on knee

Ans: C

127. Ayurveda recognises five essential elements of nature. Air, earth, fire and water are four of them;which is the fifth element?

A. Metal

B. Oil

C. Space

D. Mind

Ans: C

128. Each of the five essential Ayurvedic elements can be paired up with another to form one of three“biological humours”, or doshas, that affect all aspects of the human mind and body. Which of thefollowing is NOT one of the three doshas?

A. Vatta

B. Pitta

C. Kapha

D. Mind

Ans: D

129. The ayurvedic classification system of physiological components of human beings, vaata, pitha kaba,is also followed in

A. Naturropathy

B. Yoga

C Unani

D. Siddha

Ans: D

130. Who introduced the Unani system of medicine to India?

A. Chinese

B. Japanese

C. Portuguese

D. Arabs

Ans: D

131. What the does the Arabic term “Yunani” mean?

A. Unique

B. Greek

C. European

D. Youth

Ans: B

132. The Unani system of medicine is based on the teachings of

A. Galileo

B. Theodotus

C. Hippocrates

D. Herophilos

Ans: C

133. Out of the three basic doshas in Ayurveda, the pitta dosha is linked to which one of the following fiveclassical elements?

A. FireB. Air

C. Space

D. Earth

Ans: A

134. TriGunas are

A. Satva, Rajas & Tamas

B. Satva, vatta & Rajas

C. Tamas, Kapha & Prithvi

D. None

Ans: A

135. Mamsa Dhatu means

A. Bone tissue

B. Adipose tissue

C. Muscle tissue

D. Bone marrow tissue

Ans: C

136. Which Dhatu supports the Asthi Dhatu?

A. Mamsa Dhatu

B. Meda Dhatu

C. Majja Dhatu

D. None

Ans: B

137. Mamsa Dhatu supports which Dhatu?

A. Meda Dhatu

B. Majja Dhatu

C. Rasa Dhatu

D. Rakta Dhatu

Ans: A

138. Various waste products of food known as………..

A. Malas

B. Purisa

C. Mutra

D. Sveda

Ans: A

139. According to ayurveda there are………….types of Agni in the body.

A. Thirteen

B. Eleven

C. Fifteen

D. Seven

Ans: A

140. Which following Agni is most important in our body?

A. Bhutagni

B. Dhatwagni

C. Jatharagni

D. None

Ans: C

141. In siddha system of medicine sense organs are known as…………..

A. Pori

B. Pulan

C. Nilam

D. Aagayam

Ans: A

142. In siddha system of medicine function of sense organs are known as…………..

A. Pori

B. Pulan

C. Nilam

D. Aagayam

Ans: B

143. In normal condition, the ratio between Vaadham, Pitham and Kabham

A. 4:2:1

B. 2:4:1

C.1:2:4

D. None

Ans: A

144. In siddha system Air relate to which organ?

A. Nose

B. Ear

C. Skin

D. Eyes

Ans: C

145. In siddha system of medicine Kaaya Karpam involve studies of

A. Mooligai Karpam

B. Thatu and Seeva Karpam

C. Yoga Karpam

D. All

Ans: D

146. In siddha system of medicine Mooligai Karpam means

A. Deals with drug of plant origin

B. Deals with minerals and animal products

C. Deals with yoga

D. All

Ans: A

147. In siddha system of medicine Thatu and Seeva Karpam means

A. Deals with drug of plant origin

B. Deals with minerals and animal products

C. Deals with yoga

D. All

Ans: B

148. In siddha system of medicine, approach to disease called……..

A. Noi naadal

B. Noi mudal naadal

C. Kaya Karpam

D. None

Ans: A

149. In siddha system of medicine, determination of etiology of the disease called………

A. Noi naadal

B. Noi mudal naadal

C. Kaya Karpam

D. None

Ans: B

150. In siddha system of medicine consists of eight criteria for physical examination is called…..

A. Noi naadal

B. Noi mudal naadal

C. Envagi thervu

D. None

Ans: C

151. Unani medicine is characterized by the work of its practitioners also known as……….

A. Hakims

B. Tantrik

C. Both A and B

D. None

Ans: A

152. According to Unani medicine human body contains………..elements.

A. Five

B. Six

C. Four

D. Three

Ans: C

153. In Unani system of medicine mizaj means

A. Temperament

B. Elements

C. Humours

D. Organs

Ans: A

154. According to Unani system of medicine there are…………temperaments

A. Four

B. Five

C. Three

D. Six

Ans: A

155. In Unani system of medicine Akhalat means

A. Temperament

B. Elements

C. Bodily Humours

D. Organs

Ans: C

156. In Unani system of medicine, liquefied part of body which are

A. Dam

B. Balgham

C. Safra

D. All

Ans: D

157. In Unani system of medicine, treatment is base

on……………

A. Temperament and humors

B. Humors and Elements

C. Organs and Humors

D. Temperaments and Elements

Ans: A

158. In Unani system of medicine, treatment can be done by

A. Diettherapy

B. Regimental therapy

C. Pharmacotherapy

D. All

Ans: D

159. Unani system of medicinehas laid down ………… essentials pre-requisites for the maintenance of health and prevention of disease.

A. Five

B. Six

C. Seven

D. Four

Ans: B

160. Homeopathy system of medicine first appeared in…………

A. 1907

B. 1807

C. 1870

D. 1780

Ans: B

161. Who is the father of Homeopathy system of medicine?

A. Samuael Hahnemann

B. Hippocratus

C. Thiodotus

D. Charak

Ans: A

162. Fundamental principle of Homeopathy system of medicine involve

A. The law of similarity

B. The minimum dose

C. The totality of symptoms

D. All

Ans: D

163. Which minerals are useful in Diabetes as nutraceutiacals?

A. Vanadium

B. Chromium

C. Magnesium

D. All

Ans: D

164. Asavas are medicinal preparations made by

A. Soaking the drug in powder form

B. Soaking the drug in decoction form

C. Soaking the drug in paste form

D. Soaking the drug in emulsion form

Ans: B

165. Asavas and Aristas are fermented

A. For removal of alcohol

B. For liberation of alcohol

C. For removal of water

D. For liberation of water

Ans: B

166. Prekshepaka Dravya are

A. Fermentation destroyer

B. Fermentation initiators

C. Fermentation terminators

D. None of the above

Ans: B

167. Lehas are

A. Solid preparations

B. Liquid preparation

C. Semisolid preparations

D. Emulsified preparations

Ans: C

168. Gutikas are

A. Solid preparations

B. Liquid preparations

C. Semisolid preparations

D. Emulsified preparations

Ans: C

169. Tridosha exists in

A. Chinese system of medicine

B. Ayurveda

C. Unani system of medicine

D. Siddha system of medicine

Ans: B

170. Hypothesis of ayurveda

A. Composed of 5 basic elements

B. Composed of 3 basic elements

C. Composed of 7 basic elements

D. Composed of 6 basic elements

Ans: A

171. Ayurveda is an,

A. Chinese system of medicine

B. Siddha system of medicine

C. Unani system of medicine

D. Indian system of medicine

Ans: D

172. Tridoshas are

A. Vata, pitta, kapha

B. Vata, rasa, rakta

C. Pitta, meda, majja

D. Mamsa, rasa, rakta

Ans: A

173. Hippocratic theory is composed of,

A. 4 humours

B. 3 humours

C. 5 humours

D. 6 humours

Ans: A

174. Unani system of medicine is based on,

A. Hippocratic theory

B. Three basic elemental theory

C. Yin & yang theory

D. Five basic elemental theory

Ans: A

175. Lycopene is present in

A. Tomatoes

B. Papayas

C. Watermelon

D. All

Ans: D

176. Diallylic thioulfate also known as

A. Allinin

B. Allicin

C. Allicinin

D. None

Ans: B

177. Carnitine used as nutraceutical food in

A. Cardiovascular disease

B. Cancer

C. Irritable bowel syndrome

D. All

Ans: A

178. Garlic use as Nutraceutical food in

A. Cardiovascular disease

B. Cancer

C. Irritable bowel syndrome

D. All

Ans: D

179. Luvangetin, a pyrocoumarin isolate from ………..

A. Panax notoginseng

B. Aegle marmelos

C. Allium sativum

D. Curcuma long

Ans: B

180. The synonym of Alfa alfa

A. Purple medic

B. Horse weed

C. Greek hay

D. Winter cherry

Ans: A

181.Which plan is known as “father of all foods”?

A. Alfa alfa

B. Chicory

C. Ashwagadha

D. Amla

Ans: A

182. Horse weeds biological name is………..

A. Chicorium intybus

B. Medicago sativa

C. Trigonella foenum-graceum

D. None

Ans: A

183. Which root of plant is used in coffee substitute?

A. Alfa alfa

B. Chicory

C. Ashwagadha

D. Amla

Ans: A

184. Inulin phytochemical present in

A. Chicorium intybus

B. Medicago sativa

C. Trigonella foenum-graceum

D. None

Ans: A

185. When garlic is chopped or crushed……….enzyme

activated.

A. Allinase

B. Allicinase

C. ellinase

D. Allininase

Ans: A

186. During crushed or chopped of garlic……..produced.

A. Allicin from alliin

B. Allicinin from alliin

C. Alliin from allicin

D. All

Ans: A

187. Garlic has been effective aggainst

A. Gram positive

B. Gram negative

C. Acid-fast bacteria

D. All

Ans: D

188. Indian gooseberry is synonym of

A. Blueberries

B. Strawberries

C. Amla

D. None

Ans: C

189. Indian ginseng is………..

A. Ginseng

B. Ashwagandha

C. Sarpgandha

D. Chicory

Ans: B

190. Synonym of Ashwagandh

A. Indian ginseng

B. Poison gooseberry

C. Winter cherry

D. All

Ans: D

191. Glycerin is used in skin care products as

(a) Toner

(b) Cleansing agent

(c) Moisturizing agent

(d) Sweetening agent

Ans c

192. The commonly used natural antioxidant in herbal cosmetics is

(a) Butylated Hydroxyanisole

(b) Butylated Hydroxytoluene

(c) Vitamin C

(d) None

Ans c

193. Which of the following major side effects can be cause due to application of synthetic antioxidants and other synthetic ingredients in Skin care cosmetics?

(a) Skin cancer

(b) Skin irritation

(c) Allergy

(d) All

Ans d

194. In skin care cosmetics, coconut oil used as excellent

(a) Toner

(b) Cleansing agent

(c) Moisturizing agent

(d) All

Ans c

195. Which of the following statement is correct for waxes used in cosmetics?

(a) Waxes are complex mixtures of alcohols, fatty acids and esters.

(b) Generally, waxes have protecting, film-forming, emollient and thickening effects

(c) They provide stability of cosmetic products and enhance their viscosity and consistancy

(d) All

Ans d

196. The primary component of beeswax are

(a) Esters (more than 70%)

(b) Alcohols

(c) Ether

(d) Phenols

Ans a

197. Which one of the following wax contains higher percentage of esters?

(a) Carnauba wax

(b) Candelilla wax

(c) Beeswax

(d) All

Ans a

198. Natural gums are used in herbal cosmetics as

(a) Protective agent

(b) Thickening agent

(c) Cleansing agent

(d) Moisturizing agent

Ans b

199. Which one constituent is responsible for coloring property of saffron?

(a) Picrocrocin

(b) Crocin

(C) kaempherol

(d) All

Ans b

200. Cosmetics are substances that are used to enhance

(a) Odor of human body.

(b) Appearance of human body.

(c) Both of the above

(d) None of the above

Ans c

201. Which of the following statement is correct for natural binders

(a) Impart cohesive qualities to the powdered materials.

(b) Improve the free-flowing qualities by the formation of granules of desired size and hardness.

(c) To impart plasticity

(d) All

Ans d

202. Gum Arabic is a complex mixture of

(a) glycoproteins and polysaccharides

(b) Hydroxy proline and Isoleucine

(c) fixed oils and volatile oils

(d) None of the above

Ans a

203. Which of the following is natural binding agent

(a) Gelatin

(b) Ferula gummosa boiss

(c) Gum olibanum

(d) All

Ans d

204. Natural diluents have the following properties

(a) To adjust weight of tablet as per die capacity

(b) To enhance flow property

(c) Both of the above

(d)None of the above

Ans c

205. ……is a viscosity builder. 

(a) Lactose

(b) Methyl cellulose

(c) Corn starch

(d) Gelatin

Ans c

206. Which of the following statement is correct for natural disintegrant

(a) Disintegrating agents can be added before or after the wet granulation stage.

(b) If the disintegrating agent is added before granulation the particles will be finer.

(c) If the disintegrating agent is added after granulation this improves disaggregation.

(d) All

Ans D

207. Henna consist of major category of compounds has been used as natural dye. 

(a) Naphthoquinones

(b) Flavonoids, Quinonoids

(c) Alkaloids

(d) Anthraquinone.

Ans b

208. Which one is the example of non nutritive sweeteners

(a) Saccharin

(b) Stevioside

(c) Glycyrrhizin

(d) Neohesperidin.

Ans a

209. Sandal wood oil obtained by steam distillation of heartwood of

(a) Rosa gallica

(b) Santalum album

(c) Citrus limonis

(d) Elettaria cardamomum

Ans b

210. The chemical constituents of orange oil is

(a) Cineol

(b) Geraniol

(c) Limonene

(d) terpeneol

Ans c

(Visited 2,167 times, 3 visits today)
Categories MCQ

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

close