Fats and Oils MCQ and Answers of Pharmaceutical Organic Chemistry 2 B.Pharm 3rd Semester. All the Multiple Choice Questions and Answers share in this post are extremely helpful from an exam perspective so read and learn them all.

Fats and Oils MCQ and Answers
Fats and Oils MCQ and Answers

Fats and Oils MCQ and Answers | Pharmaceutical Organic Chemistry | B.Pharm 3rd Semester

1. Fats and oils are

  • Esters
  • Amides
  • Carboxylic acids
  • Phenols

Ans: Esters

2. Soaps are prepared by hydrolysis of trigylcerides using

  • HCl
  • H2SO4
  • NaOH
  • H2O

Ans: NaOH

3. Example of drying oil is

  • Coconut oil
  • Castor oil
  • Linseed oil
  • Olive oil

Ans: Linseed oil

4. Which of the below fatty acid is an example of unsaturated fatty acid

  • Myristic acid
  • Oleic acid
  • Palmitic acid
  • Stearic acid

Ans: Oleic acid

5. Which of the following statement is TRUE

  • Fats and oils soluble in water
  • Fats and oils contain both polar and non polar group
  • Fats and oils are salts of carboxylic acids
  • Fats and oils are amides of fatty acids

Ans: Fats and oils contain both polar and non polar group

6. The saponification value of oil is more than 2 indicates

  • Oil is fress
  • Oil is deteroriated
  • It has no effect on oil
  • Oil contain more unsaturated fatty acid

Ans: Oil is deteroriated

7. Fats and oils are

  • monoesters of glycerol
  • diesters of glycerol
  • triesters of glycerol
  • triesters of glycol

Ans: triesters of glycerol

8. Sodium and potassium salts of fatty acids are called

  • Protein
  • Terpenes
  • Carbohydrates
  • Soaps

Ans: Soaps

9. Oleic acid is a fatty acid-containing

  • 12 carbons
  • 14 carbons
  • 16 carbons
  • 18 carbons

Ans: 18 carbons

10. Liquid oils can be converted to solid fats by

  • Hydrolysis
  • Hydrogenation
  • Saponification
  • oxidation of double bond

Ans: Hydrogenation

11. Partial hydrogenation of vegetable oils in the presence of Ni catalyst at 200 °C gives

  • Vanaspati ghee
  • Margarine
  • Both of these
  • Non of these

Ans: Vanaspati ghee

12. Synthetic detergents can be represented by the following general formula

  • RONa
  • ROSO3Na
  • RCOONa
  • RCOOH

Ans: ROSO3Na

13. Alkaline hydrolysis of fats and oils is called

  • Saponification
  • Fermentation
  • Diazotisation
  • Rancidification

Ans: Saponification

You May Like Also

Benzene and Its Derivatives MCQs

Aromatic Acides MCQ

14. The degree of unsaturation of fat can be determined by the mean of its

  • Iodine value
  • Saponification value
  • Ester value
  • Acetyl value

Ans: Iodine value

15. stearic acid is a fatty acid-containing

  • 12 carbons
  • 14 carbons
  • 16 carbons
  • 18 carbons

Ans: 18 carbons

16. Palmitic acid is a fatty acid-containing

  • 12 carbons
  • 14 carbons
  • 16 carbons
  • 18 carbons

Ans: 16 carbons

17. Melting point of Oleic acid is

  • 58 °C
  • 63 °C
  • 70 °C
  • 4 °C

Ans: 4 °C

18. Fats and oils are

  • monoesters of glycerol
  • diesters of glycerol
  • triesters of glycerol
  • diesters of glycol

Ans: triesters of glycerol

19. Fats differ from waxes in that fats have :

  • More unsaturation
  • Higher melting points
  • A glycerol backbone
  • Longer fatty acids

Ans: A glycerol backbone

20. Both stearic acid and linoleic acid have 18 carbons. Linoleic acid is
unsaturated, while stearic acid is saturated. The melting point of stearic acid :

  • is higher than linoleic acid
  • is lower than linoleic acid
  • is same as linoleic acid
  • can not predict, insufficient information

Ans: is higher than linoleic acid

21. Liquid oils can be converted to solid fats by

  • Hydrogenation
  • Saponification
  • Hydrolysis
  • Oxidation of double bonds

Ans: Hydrogenation

22. Which of the following compounds will not be classified as lipids?

  • Fats
  • Waxes
  • Soaps
  • Oils

Ans: Waxes

23. Which of the following terms best describes the compound below?
CH3(CH2)12CO2H

  • a fatty acid
  • an oil
  • a wax
  • a soap

Ans: a fatty acid

24. Which of the following terms best describes the compound below?
CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7CO2H

  • an unsaturated fatty acid
  • a triglyceride
  • a synthetic detergent
  • a micelle

Ans: an unsaturated fatty acid

25. Which of the following statements best describes the structure of waxes?

  • long-chain unsaturated carboxylic acids
  • long-chain saturated carboxylic acids
  • long-chain esters
  • short-chain esters

Ans: long-chain esters

Disclaimer

The content of mypharmaguide.com is provided for information and educational purposes only. We are not the owner of any PDF Material/Books/Notes/Articles published on this website. No claim is made as to the accuracy or authenticity of the PDF Material/Books/Notes/Articles of the website. In no event will this site or owner be liable for the accuracy of the information contained on this website or its use. mypharmaguide.com provides freely available PDF Material/Books/Notes/Articles on the Internet or other resources like Links etc. This site does not take any responsibility and legal obligations due to the illegal use and abuse of any information published on the website. No responsibility is taken for any information that may appear on any linked websites.

Conclusion

If you also want to submit your notes to help students you can contact us for submitting your notes. To contact us click here. If you find this post ” Fats and Oils MCQ and Answers | Pharmaceutical Organic Chemistry “ helpful then share it with your friends also.

Download our android app MyPharmaGuide


Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.