Cycloalkanes MCQ with Answers of Pharmaceutical Organic Chemistry 2 B.Pharm 3rd Semester. All the Multiple Choice Questions and Answers share in this post are extremely helpful from an exam perspective so read and learn them all.

Cycloalkanes MCQ with Answers | Pharmaceutical Organic Chemistry 2
Cycloalkanes MCQ with Answers | Pharmaceutical Organic Chemistry 2

Cycloalkanes MCQ with Answers | Pharmaceutical Organic Chemistry 2 | B.Pharm 3rd Semester

1.Cyclopropane is synthesised from

  • 2 moles of ethyl chloride
  • 1,3-Dichloropropane
  • Calcium adipate
  • Diethyl adipate

Ans: 1,3-Dichloropropane

2. Cyclopropane on oxidation with conc H2SO4 gives

  • Isopropyl alcohol
  • n-Propyl alcohol
  • Butanol
  • Epoxide

Ans: n-Propyl alcohol

3. Cyclopropane on reduction with conc with Ni/H2 at 80 °C gives

  • Ethane
  • Butane
  • Propane
  • Pentane

Ans: Propane

4. Cyclopropane on halogenation with Cl2/FeCl3 gives

  • 1,1-Dichloropropane
  • 1,2-Dichloropropane
  • 1,3-Dichloropropane
  • 1,2,3-Trichloropropane

Ans: 1,3-Dichloropropane

5. According to Baeyer strain theory, Heat of combustion of the cycloalkanes

  • Increases as the ring size increases
  • Decreases as the ring size increases
  • No change in Heat of combustion
  • None of the above

Ans: Decreases as the ring size increases

6. According to Baeyer strain theory, which of the following cycloalkane is stable

  • Cyclopropane
  • Cyclobutane
  • Cyclopentane
  • Cyclohexane

Ans: Cyclopentane

7. According to Baeyer strain theory, which of the following conformer of cycloalkane is
more stable

  • Chair form
  • Boat form
  • Twist-chair form
  • Twist-boat form

Ans: Chair form

8. According to Baeyer strain theory, which of the following statement is TRUE

  • Lesser potential energy in Chair form compare to other conformers
  • Larger potential energy in Chair form than boat form
  • Larger potential energy in twist-boat form than boat form
  • Both chair and boat form have similar potential energy

Ans: Lesser potential energy in Chair form compare to other conformers

9. Cycloalkanes are associated with the general formula

  • CnH2n+2
  • CnH2(n+2)
  • CnH2n+1-r
  • CnH2(n+1-r)

Ans: CnH2(n+1-r)

10. Identify the incorrect statement regarding cycloalkanes

  • These have sp3 hybridized carbons
  • These have tetrahedral bond angles
  • Stability of the cycloalkanes varies directly with their respective size
  • These undergo nucleophilic substitution reactions

Ans: These have tetrahedral bond angles

11. Identify the compound with the highest ring strain

  • Cyclohexane
  • Cyclopropane
  • Cyclobutane
  • Cyclopentane

Ans: Cyclopropane

12. Which among the following compounds explodes on contact with oxygen

  • Cyclopropane
  • Cyclobutane
  • Cyclopentane
  • Cyclohexane

Ans: Cyclopropane

13. Identify the alicyclic hydrocarbon which is highly flammable

  • Cycloheptane
  • Cyclopentane
  • Cyclopropane
  • Cyclooctane


14. Identify the incorrect statement regarding cyclohexane:

  • It is non-polar
  • It serves as an organic solvent
  • It a hydrophilic hydrocarbon
  • It is commercially used for variety of applications

Ans: It is a hydrophilic hydrocarbon

15. Cycloalkanes have the same molecular formula as

  • Alkanes
  • Alkenes
  • Akynes
  • Cycloalkenes

Ans: Alkenes

16. Which of the following cycloalkane is most reactive?

  • Cyclohexane
  • Cyclopropane
  • Cyclobutane
  • Cyclopentane

Ans: Cyclopropane

17. Which of the following molecules will decolourise bromine in carbon tetrachloride
most readily?

  • 1,2-Dimethylcyclopropane
  • 1,2-Dimethylcyclobutane
  • Cylcopentane
  • Cyclohexane

Ans: 1,2-Dimethylcyclopropane

18. Cyclobutane reacts with hydrogen in the presence of nickel catalyst at 200 °C to give

  • Butane
  • 1-Butene
  • 2-Butene
  • None of these

Ans: Butane

19. The bond angle between carbon atoms in cyclohexane is

  • 109° 28′
  • 60°
  • 90°
  • 120°

Ans: 109° 28′

20. The bond angle between carbon atoms in cyclopropane is

  • 109° 28′
  • 60°
  • 90
  • 120

Ans: 60

21. The bond angle between carbon atoms in cyclobutane is

  • 109° 28′
  • 60°
  • 90°
  • 120°

Ans: 90°

22. The most stable conformation of cyclohexane is the

  • Haworth form
  • Boat form
  • Chair form
  • Newman form

Ans: Chair form

23. Which of the following statement is false about cyclohexane?

  • It is a saturated cyclic hydrocarbon
  • All C-C-C bond angles are 109° 28′
  • Unstable, strained compound
  • Exist in chair-form and boat-form

Ans: Unstable, strained compound

24. Gammexane is

  • Hexachloroethane
  • DDT
  • Hexachlorocyclohexane
  • TNT

Ans: Hexachlorocyclohexane

25. Which of the following correctly ranks the cycloalkanes in order of increasing ring strain per methylene?

  • cyclopropane < cyclobutane < cyclohexane < cycloheptane
  • cyclohexane < cyclopentane < cyclobutane < cyclopropane
  • cyclopentane < cyclobutane < cyclopentane < cyclopropane
  • cyclopentane < cyclopropane < cyclobutane < cyclohexane

Ans: cyclohexane < cyclopentane < cyclobutane < cyclopropane

26. Which of the following has two equatorial alkyl substituents in its most stable conformation?

  • 1,1-dimethylcyclohexane
  • cis-1,2-dimethylcyclohexane
  • cis-1,3-diethylcyclohexane
  • cis-1,4-diethylcyclohexane

Ans: cis-1,3-diethylcyclohexane

27. Which of the following cycloalkanes is most reactive?

  • Cyclopropane
  • Cyclohexane
  • Cyclobutane
  • Cycloheptane

Ans: Cyclopropane

Disclaimer

The content of mypharmaguide.com is provided for information and educational purposes only. We are not the owner of any PDF Material/Books/Notes/Articles published on this website. No claim is made as to the accuracy or authenticity of the PDF Material/Books/Notes/Articles of the website. In no event will this site or owner be liable for the accuracy of the information contained on this website or its use. mypharmaguide.com provides freely available PDF Material/Books/Notes/Articles on the Internet or other resources like Links etc. This site does not take any responsibility and legal obligations due to the illegal use and abuse of any information published on the website. No responsibility is taken for any information that may appear on any linked websites.

Conclusion

If you also want to submit your notes to help students you can contact us for submitting your notes. To contact us click here. If you find this post ” Cycloalkanes MCQ with Answers | Pharmaceutical Organic Chemistry 2 “ helpful then share it with your friends also.

Download our android app MyPharmaGuide










Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.