Table of Contents

Benzene and its Derivatives MCQ and Answers of Pharmaceutical Organic Chemistry 2 B.Pharm 2nd Semester. All the Multiple Choice Questions and Answers share in this post are extremely helpful from an exam perspective so read and learn them all.

Benzene and its Derivatives MCQ and Answers
Benzene and its Derivatives MCQ and Answers

1. The molecule must have ______ π electrons to be
aromatic compound

  • 2n+2
  • 4n+2
  • 6n+2
  • 8n+2

Ans: 4n+2

2. Cyclopentadienyl cation is

  • Aromatic
  • Not aromatic
  • Contains Five π electrons
  • Heterocycle

Ans: Aromatic

3. Electrophiles are

  • Rich in electrons
  • Neutral
  • More affinity to nucleas
  • Less affinity to nucleas

Ans: More affinity to nucleas

4. Catalyst used in Friedel-crafts alkylation is

  • Ammonium chloride
  • Aluminium chloride
  • Calcium chloride
  • Sodium chloride

Ans: Aluminium chloride


5. Kolbe reaction is a characteristic reaction for

  • Carboxylic acids
  • Amines
  • Phenols
  • Alcohols

Ans: Phenols

6. Reimer-Tiemann reaction is a characteristic reaction for

  • Carboxylic acids
  • Amines
  • Phenols
  • Alcohols

Ans: Phenols

7. Which of the following is a weakly activating group

  • -F
  • -Br
  • -NH2
  • -C2H5

Ans: -C2H5

8. In the mechanism of electrophilic aromatic substitution reaction, intermediate formed is

  • Carbocation
  • Carbanion
  • Neutral
  • Basic

Ans: Carbocation

9. In the mechanism of electrophilic aromatic substitution reaction

  • Ist step is rate determining step
  • IInd step is slow step
  • IInd step is rate determining step
  • Ist step is Fast step

Ans: 1st Step is the rate-determining step

10. Electron releasing group in an electrophilic aromatic substitution reaction

  • Stabilizes Carbocation
  • Destabilizes Carbocation
  • Deactivates ring
  • Do not have any effect

Ans: Stabilizes Carbocation

11. Chloro group is

  • Electron withdrawing by resonance effect
  • Electron withdrawing by inductive effect
  • Electron withdrawing by both inductive and resonance effect
  • Electron donating by both inductive and resonance effect

Ans: Electron withdrawing by inductive effect


12. Toluene undergoes electrophilic aromatic substitution reaction to give

  • Only para substituted product
  • Only ortho substituted product
  • Both para and ortho substituted product
  • Meta substituted product

Ans: Both para and ortho substituted product

13. Nitrobenzene undergoes an electrophilic aromatic substitution reaction to give

  • Only para substituted product
  • Only ortho substituted product
  • Both para and ortho substituted product
  • Meta substituted product

Ans: Meta substituted product

14. Chlorobenzene undergoes electrophilic aromatic substitution reaction to give

  • Only para substituted product
  • Only ortho substituted product
  • Both para and ortho substituted product
  • Meta substituted product

Ans: Both para and ortho substituted product


15. In the case of carbocation intermediate in electrophilic aromatic substitution of aniline, stable resonance structure has

  • Pentet electrons
  • hextet electrons
  • heptet electrons
  • octet electrons

Ans: octet electrons

16. Iodobenzene undergoes the electrophilic aromatic substitution reaction to give

  • Only para substituted product
  • Only ortho substituted product
  • Both para and ortho substituted product
  • Meta substituted product

Ans: Both para and ortho substituted product

17. Protonated dimethylaniline undergoes the electrophilic aromatic substitution reaction to give

  • Only para substituted product
  • Only ortho substituted product
  • Both para and ortho substituted product
  • Meta substituted product

Ans: Meta substituted product

18. Benzaldehyde undergoes nitration reaction to give

  • Only para substituted product
  • Only ortho substituted product
  • Both para and ortho substituted product
  • Meta substituted product

Ans: Meta substituted product

19. Acetanilide undergoes nitration reaction to give

  • Only para substituted product
  • Only ortho substituted product
  • Both para and ortho substituted product
  • Meta substituted product

Ans: Both para and ortho substituted product

20. 4- methyl acetanilide undergoes bromination gives chief product i.e.,

  • 2-bromo-4- methyl acetanilide
  • 3-bromo-4- methyl acetanilide
  • 5-bromo-4- methyl acetanilide
  • 2,3-dibromo-4- methyl acetanilide

Ans: 2-bromo-4- methyl acetanilide

21. 4-hydroxy toluene on nitration gives ____ as chief product

  • 2-Nitro-4-hydroxy toluene
  • 3-Nitro-4-hydroxy toluene
  • 2,6-Dinitro-4-hydroxy toluene
  • 3,5-Dinitro-4-hydroxy toluene

Ans: 3-Nitro-4-hydroxy toluene

22. What is the name of C6H5-CH2 group?

  • aryl
  • arenyl
  • benzyl
  • phenyl

Ans: benzyl

23. Which will not result in a reaction?

  • C6H5OH + Br2
  • C6H5OH + NaOH
  • C6H5OH + Na2CO3
  • C6H5OH + HNO3/H2SO4

Ans: C6H5OH + Na2CO3

24. Which of the following represents the best reagent(s) for the electrophilic nitration of benzene?

  • NO2
  • HNO2
  • HNO3
  • H2SO4, HNO3

Ans: H2SO4, HNO3

25. Predict the major product when nitrobenzene reacts with methyl chloride in the presence of aluminium chloride

  • nitrobenzene
  • o-nitrotoluene and p-nitrotoluene
  • m-nitrotoluene
  • chlorobenzene

Ans: m-nitrotoluene

26. Predict the major product when toluene reacts with methyl chloride in the presence of aluminium chloride

  • o-chlorotoluene and p-chlorotoluene
  • m-chlorotoluene
  • o-dimethylbenzene and p-dimethylbenzene
  • m-dimethylbenzene

Ans: o-dimethylbenzene and p-dimethylbenzene

27. Aldehyde group in benzaldehyde is

  • ortho and para directing
  • meta directing
  • para directing
  • ortho directing

Ans: meta directing

28. Bromine group in bromobenzene is

  • ortho and para directing
  • meta directing
  • para directing
  • ortho directing

Ans: ortho and para directing

29. Which of the following statements is incorrect for aromatic compounds

  • Are planar
  • Have 4n+2 π-electrons
  • Have 4n π-electrons
  • Are cyclic

Ans: Have 4n π-electrons

30. When considering electrophilic aromatic substitution reactions electron-donating
substituents (e.g. methoxy) are described as

  • ortho/para directing and activating
  • ortho/para directing and deactivating
  • meta directing and activating
  • meta directing and deactivating

Ans: ortho/para directing and activating

31. How many pairs of degenerate π molecular orbitals are found in benzene?

  • 6
  • 5
  • 4
  • 2

Ans: 2

32. Chemically DDT is

  • dichlorodiphenyltrichloroethane
  • dichloroethane
  • trichloroethane
  • dichloropropane
  • trichlorobutane

Ans: dichlorodiphenyltrichloroethane

33. Saccharine is a derivative of

  • benzothiazole
  • benzotriazole
  • benzimidazole
  • benzoxazole

Ans: benzothiazole

34. Chloramine is used as

  • preservative
  • artificial sweetener
  • disinfectant
  • flavouring agent

Ans: disinfectant

35. Saccharine is used as

  • preservative
  • artificial sweetener
  • flavouring agent
  • colouring agent

Ans: artificial sweetener

Disclaimer

The content of mypharmaguide.com is provided for information and educational purposes only. We are not the owner of any PDF Material/Books/Notes/Articles published on this website. No claim is made as to the accuracy or authenticity of the PDF Material/Books/Notes/Articles of the website. In no event will this site or owner be liable for the accuracy of the information contained on this website or its use. mypharmaguide.com provides freely available PDF Material/Books/Notes/Articles on the Internet or other resources like Links etc. This site does not take any responsibility and legal obligations due to the illegal use and abuse of any information published on the website. No responsibility is taken for any information that may appear on any linked websites.

Conclusion

If you also want to submit your notes to help students you can contact us for submitting your notes. To contact us click here. If you find this post ” Benzene and its Derivatives MCQ and Answers “ helpful then share it with your friends also.

Download our android app MyPharmaGuide

Similar Posts

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.