Table of Contents

Aromatic Acids MCQ and Answers of Pharmaceutical Organic Chemistry 2 B.Pharm 3rd Semester. All the Multiple Choice Questions and Answers share in this post are extremely helpful from an exam perspective so read and learn them all.

Aromatic Acids MCQ and Answers

1. Alcohols can be converted into carboxylic acids by

  • oxidation
  • Reduction
  • Hydrolysis
  • Eliminatione

Ans: oxidation

2. Alkyl halides can be converted into carboxylic acid by

  • oxidation
  • Reduction
  • via grignard reagent
  • Hydrolysis

Ans: via grignard reagent

3. Carboxylic acids can be converted into primary alcohol by

  • Oxidation using KMNO4
  • Reduction using LiAlH4
  • Hydrolysis using NaOH
  • Ester formation

Ans: Reduction using LiAlH4

4. Carboxylic acids are more acidic than alcohols due to

  • Resonance stabilization of conjugate base of acid is small
  • Resonance stabilization of conjugate base of acid is large
  • Resonance stabilization of acid is small
  • Resonance stabilization of acid is large

Ans: Resonance stabilization of conjugate base of acid is large

5. Effect of the ortho-OCH3 group on the acidity of benzoic acid

  • Increases
  • Decreases
  • No effect
  • Strongly increases

Ans: Decreases

6. Effect of the ortho-NO2 group on the acidity of benzoic acid

  • Increases
  • Decreases
  • No effect
  • Strongly increases

Ans: Increases

7. Phenol can be converted to p- & o Hydroxyphenyl ethyl ketone by

  • Riemen-Tiemann reaction
  • Fries rearrangement
  • Claisens rearrangement
  • Kolbe reaction

Ans: Fries rearrangement

8. Carbonation of Grignard reagent leads to the synthesis of

  • Alkyl halide
  • Carboxylic acid
  • Aldehyde
  • Ketone

Ans: Carboxylic acid

9. Acyl chloride can be synthesised from carboxylic acid using

  • HCl
  • NaCl
  • SOCl2
  • KCl

Ans: SOCl2

More Aromatic Acids MCQ and Answers will be soon….

Disclaimer

The content of mypharmaguide.com is provided for information and educational purposes only. We are not the owner of any PDF Material/Books/Notes/Articles published on this website. No claim is made as to the accuracy or authenticity of the PDF Material/Books/Notes/Articles of the website. In no event will this site or owner be liable for the accuracy of the information contained on this website or its use. mypharmaguide.com provides freely available PDF Material/Books/Notes/Articles on the Internet or other resources like Links etc. This site does not take any responsibility and legal obligations due to the illegal use and abuse of any information published on the website. No responsibility is taken for any information that may appear on any linked websites.

Conclusion

If you also want to submit your notes to help students you can contact us for submitting your notes. To contact us click here. If you find this post ”  Aromatic Acids MCQ and Answers “ helpful then share it with your friends also.

Download our android app MyPharmaGuide



Similar Posts

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.