Amines MCQs with Answers of Pharmaceutical Organic Chemistry 2 B.Pharm 3rd Semester. All the Multiple Choice Questions and Answers share in this post are extremely helpful from an exam perspective so read and learn them all.

Important Amines MCQs with Answers
Important Amines MCQs with Answers

Amines MCQs with Answers | Pharmaceutical Organic Chemistry 2 | B.Pharm 3rd Semester

1. In the conversion of Benzene diazonium salt to Fluorobenzene, the catalyst used is

  • Br2
  • CuBr
  • HBr
  • Bromine water

Ans: CuBr

2. In the conversion of Benzene diazonium salt to Cyanobenzene, the catalyst used is

  • HCN
  • CuCN
  • LiAlH4
  • Cyanoacetic acid

Ans: CuCN

3. In the conversion of 2,4-dichloroBenzene diazonium salt to 2,4-dichlorbenzene, the catalyst used is

  • NaOH
  • H3PO2
  • HCl
  • KOH

Ans: H3PO2

4. Product of the Hofmann elimination reaction is

  • Primary amine
  • Secondary amine
  • Tertiary amine
  • ammonia

Ans: Tertiary amine

5. The catalyst used in the Hofmann rearrangement reaction is

  • NaBr
  • NaOBr
  • HCl
  • NaCl

Ans: NaOBr

6. Intermediate formed in the Hofmann rearrangement reaction is

  • Isocyanate
  • Cyanide
  • Cyanate
  • Isothocyanate

Ans: Isocyanate

7. Product of the Hofmann rearrangement reaction is

  • Primary amine
  • Secondary amine
  • Tertiary amine
  • Amide

Ans: Primary amine

8. Hofmann rearrangement reaction is also called as

  • Migration to electron deficient carbon
  • Migration to electron rich carbon
  • Migration to electron deficient nitrogen
  • Migration to electron rich nitrogen

Ans: Migration to electron deficient nitrogen

9. Stereochemistry in Hofmann rearrangement reaction is

  • Inverstion of configuration
  • Retention of configuration
  • No sterochemistry is observed
  • None of the above

Ans: Retention of configuration

10. In the orientation of Hofmann elimination reaction of quaternary salts, E2 transition state-observed is

  • Carbocation like
  • Carbanion like
  • Alkene characte
  • Alkane character

Ans: Carbanion like

12. Which of the following statements is false about primary amines?

  • They can be prepared by reduction of nitriles with LiAlH4
  • They do not form salts with acids.
  • They react with ice-cold nitrous acid to form nitrogen gas.
  • They are basic and soluble in water

Ans: They do not form salts with acids.

13. Which of the following statements is false about secondary amines?

  • They react with chloroform and NaOH to form isocyanides.
  • They can be prepared by reduction of isocyanides.
  • They react with acid chlorides to give substituted amides.
  • They react with ice-cold nitrous acid to give nitrosamine (yellow oil).

Ans: They react with chloroform and NaOH to form isocyanides.

14. The hybridization of nitrogen in an amine is

  • sp
  • sp3
  • sp2
  • sp4

Ans: sp3

15. Which of the following compounds is a secondary amine?

  • H2NCH2CH2NH2
  • CH3CH2NHCH3
  • (CH3)3N

Ans: CH3CH2NHCH3

16. A sample of pure amine molecules is found to possess no intermolecular H-bonding. This sample is most likely :

  • 1° amine
  • 2° amine
  • 3° amine
  • all of the above

Ans: 3° amine

17. Which of the following is least soluble in water?

  • Methylamine
  • Trimethylamine
  • Dimethylamine
  • Aniline

Ans: Aniline

18. Which of the following is most soluble in water?

  • CH3CH2CH3
  • CH3CH2CH2Cl
  • CH3CH2CH2NH2

Ans: CH3CH2CH2NH2

19. Which amine is NOT soluble in water?

  • Methylamine
  • Dimethylamine
  • Trimethylamine
  • All are water-soluble

Ans: All are water-soluble

20. Consider a 1°, 2° and 3° amine, all of the equivalent molecular weight. Which
amine is most likely to have the lowest boiling point?

  • 1° amine
  • 2° amine
  • 3° amine
  • None of the above

Ans: 3° amine

21. Which of the following will have the highest boiling point?

  • Methylamine
  • Diethylamine
  • Ethylamine
  • Triethylamine

Ans: Triethylamine

22. Which compound has the highest boiling point? 1.CH3CH2CH3 2. CH3CH2OH 3. CH3CH2NH2

  • 1
  • 2
  • 3
  • 2 and 3 have similar boiling points

Ans: 2

23. Which of the following has the highest boiling point?

  • CH3CH2CH2CH3
  • CH3CH2CH2CH2Cl
  • CH3CH2CH2CH2NH2
  • CH3CH2CH2CH2F

Ans: CH3CH2CH2CH2NH2

24. Amines are generally classified as

  • Weak acids
  • Strong acids
  • Weak bases
  • Strong bases

Ans: Weak bases

25. Acetamide reacts with Br2/NaOH to give

  • Methylamine
  • Urea
  • Ethylamine
  • Acetyl bromide

Ans: Urea

26. Reduction of an imine will give an

  • Acid
  • Amide
  • Amine
  • Alcohol

Ans: Amine

27. Which of the following is most basic?

  • Ammonia
  • Methylamine
  • Dimethylamine
  • Trimethylamine

Ans: Dimethylamine

28. The major product of the following reaction is :

Screenshot 20
  • 1° amine
  • 2° amine
  • 3° amines
  • amide

Ans: 3° amines

29. Aliphatic primary amines react with cold nitrous acid to form

  • Alcohols
  • Diazonium salts
  • Nitriles
  • Nitroalkanes

Ans: Alcohols

30. Which type of amine produces N2 when treated with HONO?

  • Primary
  • Secondary
  • Tertiary
  • Quaternary

Ans: Primary

31. Methylamine reacts with nitrous acid to form

  • CH3CH3
  • CH3OH
  • CH3NO2
  • CH3CH2OH

Ans: CH3OH

32. Which of the following compounds react with nitrous acid to form an
alcohol?

  • CH3CH2NH2
  • (CH3CH2)2NH
  • (CH3CH2)3N

Ans: (CH3CH2)2NH

33. A nitrile can be made by dehydrating an amide. However, for this reaction to
occur, the amide must be :

  • primary
  • secondary
  • tertiary
  • N-methylated

Ans: primary

34. Which of the following amines react with nitrous acid to form nitrosamine?

  • Ethylamine
  • Triethylamine
  • Diethylamine
  • Isopropylamine

Ans: Diethylamine

35. Which of the following does not react with acyl chlorides to form amides :

  • ammonia
  • 1° amine
  • 2° amine
  • 3° amine

Ans: 3° amine

36. A primary amine can be identified by using

  • HCl
  • CHCl3
  • NaOH
  • CHCl3 + KOH

Ans: CHCl3 + KOH

37. Carbylamine test is given by

  • Primary amines
  • Secondary amines
  • Tertiary amines
  • None of the above

Ans: Primary amines

38. Carbylamine test involves heating a mixture of

  • alcoholic KOH, methyl iodide, and sodium metal
  • alcoholic KOH, methyl iodide, and primary amine
  • alcoholic KOH, chloroform, and primary amine
  • alcoholic KOH, methyl alcohol, and primary amine

Ans: alcoholic KOH, chloroform, and primary amine

39. Acetamide on heating with P2O5 gives :

  • Methylamine
  • Ethylamine
  • Methyl cyanide
  • None of the above

Ans: Methyl cyanide

40. Which of the following is formed in the reaction of an aldehyde and primary amine?

  • Ketone
  • Aromatic acid
  • Schiff’s base
  • Carboxylic acid

Ans: Schiff’s base

Disclaimer

The content of mypharmaguide.com is provided for information and educational purposes only. We are not the owner of any PDF Material/Books/Notes/Articles published on this website. No claim is made as to the accuracy or authenticity of the PDF Material/Books/Notes/Articles of the website. In no event will this site or owner be liable for the accuracy of the information contained on this website or its use. mypharmaguide.com provides freely available PDF Material/Books/Notes/Articles on the Internet or other resources like Links etc. This site does not take any responsibility and legal obligations due to the illegal use and abuse of any information published on the website. No responsibility is taken for any information that may appear on any linked websites.

Conclusion

If you also want to submit your notes to help students you can contact us for submitting your notes. To contact us click here. If you find this post ”Important Amines MCQs with Answers “ helpful then share it with your friends also.

Download our android app MyPharmaGuide

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.